Faq

Kaj pomeni na nakitu oznaka 585?

Oznaka 585 pomeni, da je izdelek 14 karatno zlato. V tem izdelku je 585 tisočink čistega zlata, ostalo so primesi.

Kaj pomeni oznaka 925?

To je oznaka za srebro, kjer je v izdelku 925 tisočink čistega srebra ostalo so primesi.

Kako vem iz katere kovine in katero kamenje je vdelan v izdelek?

Informacije o vrsti in čistini kovine, prav tako o vrsti vdelanega kamenja najdete v izkaznici izdelka, ki ga kupujete.

Zakaj je cena na videz enakih izdelkov lahko različna glede na prodajalca nakita?

Cena izdelka je v veliki meri odvisna od režije izdelovalca. Pri večjih proizvajalcih je proizvodni proces glede na število zaposlenih veliko dražji. V Zlatarstvu Štern nakit izdelujemo tudi sami. Zato enak kos nakita z enako težo in kvaliteto naredimo precej cenejše, ker je v celotni proces izdelave vključenih manj ljudi. S tem so stroški dela lahko precej nižji, posledično pa tudi cena končnega izdelka.

Kakšna je razlika med rumenim, belim in rdečim zlatom?

Razlika je v primesi. Če dodamo čistemu zlatu srebro in baker, dobimo rumeno zlato. Pri beli zlitini se doda 16% paladija, kateri da belo barvo. Pri redeči zlitini pa se čistemu zlatu doda samo baker.

Dandanes se uporabljajo že pripravljene zmesi dodatkov tako imenovane »magic legure«, katere potem zlati zlitini dajo barvo in trdoto. Te zlitine se razlikujejo za namen uporabe.

Kaj je rodiniranje?

Rodij je plemenita kovina, katera se z elektrolizo nanese na nakit. Pri tem nakit dobi lep bel lesk. Rodinira se belo zlato, lahko pa tudi srebro.

Razlika med naravnimi, sintetičnimi in umetnimi kamni ?

Naravni kamni so nastali v naravi pod pogoji, katere je ustvarila narava sama. Sintetični kamni so nastali v laboratorijih in imajo enake lastnosti kot vzorniki v naravi. Umetni kamni so prav tako nastali s pomočjo človeka, vendar nimajo vzornikov v naravi.

Kaj je briljant?

Briljant je brušen diamant. Briljantni brus pomeni, da ima kamen 57 ploskev. Le diamantu lahko rečemo briljant, čeprav so lahko z briljantnim brusom brušeni tudi drugi kamni. Poznamo tudi druge bruse diamanta, kot naprimer:  princess, emerald, oval, heart, pear, marquise.

Od česa je odvisna cena diamanta?

Cena je odvisna od tako imenovanih štiri C . Teža (karat 0.2 g) , barva, čistina in brus.

Pravite, da je kvaliteta briljantov odvisna od štirih C. Kakšne diamante uporabljate v Zlatarstvu Štern?

Pri nas uporabljamo diamante visoke kvalitete in sicer so v večini čistine VVS2 ali VS1, barve F, in "excellent" brus in simetrija. Vsakem izdelku z vkovanimi diamanti priložimo certifikat.

Ali lahko izdelate unikatni izdelek po moji želji?

Seveda. V takem primeru je najbolje, da se oglasite v eni izmed naših poslovalnic, kjer boste z zlatarskim mojstrom našla ustrezno rešitev.

Ali zlato oksidira?

Čisto zlato ne oksidira, oksidirajo pa primesi v zlitini.

Zakaj srebro lahko počrni ?

Le to je odvisno od ph kože nositelja, od hrambe izdelka in od uporabe raznih kemičnih preparatov (pudri,parfumi…) Nekatere osebe lahko nosijo srebro leta, pa izdelek ne oksidira, pri določenih osebah pa lahko kljub odlični kvaliteti izdelka le ta oksidira-počrni v nekaj dneh. 

 

Domača prva pomoč je

- da se izogibamo parfumov, pudrov ter raznih krem na mestu nošenja

- da izdelek občasno namilimo-šamponiramo, ga speremo s tekočo vodo in s fenom posušimo

- da izdelek hranimo v primerni embalaži proč od morebitnih negativnih vplivov iz okolja

- da občasno obiščemo zlatarja, kateri izdelek profesionalno očisti in povrne prvotni sijaj

Kako se čisti nakit ?

Nakit najkvalitetnejše očisti zlatar. Pri tem se uporabljajo različne metode (fino brušenje,poliranje, razne kemikalije, ultrazvočne kopeli).

Obraba nakita?

Zlato in srebro sta mehki kovini, zato je obraba normalen pojav. V zvezi tega je potrebno nakit vzdrževati ter se izogibati fizičnim vplivom. Z pravilno uporabo, hrambo in vzdrževanjem  boste poskrbeli, da bo nakit dolgo časa ostal lep in koristil svojemu namenu.

Zlatarstvo Štern

Tel. 068 932 270

Prijavi se na novice

© 2023 Zlatarstvo Štern - Vse pravice pridržane.     |     Produkcija: Sloway spletne rešitve   |   Pogoji poslovanja   |   Piškotki   |